Sök:

Sökresultat:

143 Uppsatser om Förvaltningens rationalitet - Sida 1 av 10

Ekonomisk rationalitet : en effekt av indoktrinering, matematiska fÀrdigheter eller bara ett pÄhitt?

Ekonomisk teori bygger pÄ antagandet att mÀnniskor Àr ekonomiskt rationella trots att modern psykologisk forskning visar pÄ att detta inte Àr en deskriptiv bild av mÀnniskors faktiska handlade. Denna studie jÀmförde ekonomer, matematiker och humanister i början samt i slutet pÄ sin utbildning för att undersöka tvÄ hypoteser; Dels om ekonomisk rationalitet Àr nÄgot inlÀrt som pÄverkas av normativ ekonomisk utbildning, dels ifall ekonomisk rationalitet snarare beror pÄ graden av matematiska fÀrdigheter. Denna studie pÄvisade en signifikant interaktionseffekt mellan utbildning och studietid pÄ ett sÄdant sÀtt att studenter inom ekonomi och matematik verkar öka sin grad av ekonomisk rationalitet pÄ grund av sin utbildning samtidigt som studenter inom humaniora inte gör det. Detta tyder pÄ att trÀning i matematiskt tÀnkande ökar graden av ekonomisk rationalitet..

Rationalitet : En jÀmförande studie och analys av olika definitioner och anvÀndande av begreppet rationalitet i förhÄllande till moral standing

Jag ska i denna uppsats ta upp tre olika filosofers definitioner och anvÀndande av begreppet rationalitet och analysera, tolka och jÀmföra dessa. De filosofer jag har lÀst in mig pÄ skiljer sig i det att de argumenterar för olika normativa filosofier. Jag har lÀst Kant som Àr deontolog, Singer som Àr utilitarist och Regan som Àr rÀttighetsteoretiker. Jag kommer att introducera och analysera varje enskild filosofs definition och anvÀndande för att sedan jÀmföra och söka efter likheter och skillnader. Jag kommer ocksÄ att diskutera vad dessa skillnader och likheter kan bero pÄ och vad det kan ge för resultat.

FörvÀrv och fusion : ett rationellt beslut?

Sedan början av 1990-talet drar en vÄg av förvÀrv och fusioner fram över Sverige. För att förstÄ de beslut som fattas i samband med förvÀrv och fusioner kan besluten studeras utifrÄn en rationell beslutsmodell. Uppvisas ett beteende som innebÀr en lÄg grad av rationalitet kan Àven mer deskriptiva beslutsmodeller tas till hjÀlp. Undersökningen syftar till att bidra med kunskap om beslutsprocesser i samband med företagsförvÀrv och fusioner inom IT-konsultbranschen. Resultatet visar att IT-konsultföretagen uppvisar en lÄg grad av rationalitet i samband med besluten.

Internationalisering ur ett rationalitetsperspektiv

Bakgrund: I en vÀrld dÀr företagens verksamhet sprider sig i allt större utstrÀckning över nationella grÀnser, blir besluten och processerna kring internationalisering allt viktigare. GÄr det att fatta ett bÀttre beslut genom att vara rationell, och i sÄ fall hur? BÄde internationalisering och rationalitet har tidigare diskuterats och det har vuxit fram flera olika skolor inom bÄda Àmnena Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att förstÄ ett företags internationalisering ur ett rationalitetsperspektiv. Genomförande: Författarna har gjort en empirisk studie för att undersöka de förhÄllanden som kan ligga mellan internationalisering och rationalitet. Empirin Àr hÀmtad frÄn tvÄ svenskbaserade industriföretag; BT-Industries och Scania.

Rationalitet eller irrationalitet? : en studie av fondförvaltares beteende

Studien utreder fondförvaltares investeringsbeteende i förhÄllande till forskning om irrationellt beslutsfattande vid beslut som innefattar ett riskmoment. I studien har ett flertal fondförvaltare svarat pÄ frÄgor som relaterar till forkning inom Behavioural Finance. Speciellt inriktat pÄ Prospektteori och teorier om flockbeteende. Syftet Àr att identifierar eventuellt irrationellt investeringsbeteende hos fondförvaltare som i tidigare studier Äterfunnits hos privatsparare..

LÀrarutbildning pÄ distans - kommunikativ rationalitet som social praktik

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka uppfattningar om olika sociala handlingar kopplade till lÀrarelever i en svensk gymnasielÀrarutbildning pÄ distans vid Institutionen för lÀrarutbildning, Uppsala universitet. De undersökta fenomenen klassificeras i fem olika beskrivningskategorier: sjÀlvreflektion, reflektion kring lÀrandet, arbetssÀtt, motivation och relation till handledning och handledare. Beskrivningskategorierna analyseras i relation till kunskapsbakgrund och till praktiskt kommunikativ rationalitet enligt Habermas teori om kommunikativt handlande. Metoden Àr en kvalitativ fenomenografisk undersökning. Intervjuer har genomförts med sex lÀrarelever dÀr hÀlften vardera har natur- respektive vÄrdvetenskaplig Àmneskompetens. Resultatet antyder att informanterna har liknande strukturer i medvetandet om vad som Àr lÀrande och gör liknande rationaliseringar av den befintliga kunskapen, dvs. vetandet, som samhÀllets marknadsanpassade ideologi förvÀntar sig.

En studie i rationalitet. : En studie om skillnader i rationalitet mellan fondförvaltare ochprivatpersoner med avseende till deras rationalitet vid investeringsbeslut.

Civilekonomuppsats i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitet, 2011Författare:Rasmus Wallgren & PÀr Ericson Handledare: Christopher Von Koch Examinator: Sven-Olof Yrjö Collin Titel: En studie i rationalitet Bakgrund och problem: Den senaste finansiella krisen ledde till ökad granskning och kritik mot Efficient Market Hypothesis och tron pÄ rationella förvÀntningar och effektiva marknader. Behavioral finance uppkom som ett försök att förklara varför de traditionella synsÀtten inte alltid tycks förklara marknadsaktörers beteende och ifrÄgasÀtter synsÀttet om att marknadens aktörer agerar rationellt. VÄr studie bidrar med en jÀmförelse mellan privatpersoner och fondförvaltare i deras rationalitet. Detta Àr intressant eftersom mÄnga privatpersoner vÀljer att spara i fonder och stÀller dÀrmed sina besparingar till fondförvaltarnas förfogande. Syfte: Att undersöka huruvida det finns skillnader mellan privata aktiesparare och fondförvaltare i deras rationalitet vid beslutsfattande.

dramaturgi och kommunikativ rationalitet - nÄgot om professionella serviceföretags externa kommunikation

Sammanfattning Titel: Dramaturgi och kommunikativ rationalitet ? nÄgot om professionella serviceföretags externa kommunikation Författare: Erik Tarras-Wahlberg Handledare: Maria Boklund och Anna Stafsudd Syfte: Att belysa professionella serviceföretags externa (kund)kommunikation, samt att ge ett par reflekterande kommentarer angÄende denna Metod: Enskild observation med en vÀl förankrad teoretisk referensram som utgÄngspunkt bÄde vid insamlingen, sorteringen och tolkningen av det empiriska materialet Teori:Socialkonstruktionistisk utgÄngspunkt med en goffmanbaserad dramaturgisk rollteori som referensram, en av denna anledning dramaturgisk syn pÄ Impression Management (IM) samt enintegrering av dramaturgi och Habermas teori om kommunikativ rationalitet Slutsatser: Uppsatsen pekar pÄ att professionella serviceföretag bör beakta den sociala dominansens betydelse vid kundkommunikation. Kommunikationen bör ses som en sammanhÀngande enhet, dÀr de enskilda delarna skapar ett helhetsintryck. Behovet av förberedelse, noggrannhet, detaljer etc, poÀngteras, dÀr den faktiska utformningen i alla avseenden bör vara underlagd en intrycksbaserad (och dÀrmed dramaturgisk) styrning. Det handlar om att behÀrska och upprÀtthÄlla definitionen av situationen och det argumenteras för att ?massmöten? i en inledande kundkontakt kan vara ett lÀmpligt forum för detta.

Den instrumentella mÀnniskan - uteslutning av etiska aspekter bland handlÀggare pÄ FörsÀkringskassan

De handlÀggare pÄ FörsÀkringskassan vi intervjuade anslöt sig till en tankegÄng vari en viss typ av etisk dimension negligeras, vilken kÀnnetecknas av medmÀnsklighet och viljan att göra flexibla regeltolkningar för att i möjligaste mÄn fatta det beslut som Àr mest gynnsamt för klienten. ByrÄkratiska krav pÄ instrumentella mÄl i kombination med förvÀntningarna pÄ att agera i linje med den socialt konstruerade normen kan betraktas som tvÄ övergripande strukturella processer vilka konstituerar den moral som vÀgleder handlÀggarna. En moral prÀglad av instrumentell rationalitet..

Reflektioner kring rationaliteter : Diskursivt tÀnkande kring feminism, samhÀllsfilosofi och dataetik

Vilken grundlÀggande idé utgÄr vi ifrÄn nÀr vi talar om förnuft och rationalitet och vilka konsekvenser fÄr detta för synen pÄ individen, individen i samhÀllet samt individen i datasystemet? Uppsaten belyser problematik rörande den icke-situerade individen, vilken inte Àr en individ utan snarare en skenbar produkt utav homogena vÀrderingar. .

ALF-projektet- en del av arbetslivets rationalitet : En kvalitativ studie om förÀndringsarbete pÄ arbetsplatsen ur de anstÀlldas perspektiv

Uppsatsen syftar till att skapa en större förstÄelse för hur omorganisationer pÄverkar de anstÀlldas instÀllning och engagemang till sitt arbete. Studien utfördes inom en del av industrin som hade varit inbegripna i ett projekt vars övergripande syfte var att höja de anstÀlldas arbetsengagemang för att pÄ det sÀttet uppnÄ en högre produktivitet.Studien utfördes genom kvalitativa intervjuer vilka analyserades och tolkades genom en metodik som inledningsvis var inspirerad av Grounded Theory. Studien har ocksÄ kompletterats med en teoretisk referensram utifrÄn det empiriska materialet. Den bÀrande teoretiska ramen utgÄr ifrÄn Max Webers rationalitet som till viss del kompletteras med Karl Marx`alienationsteori.Resultatet frÄn studien visar att det undersökta ALF- projektet inte upplevdes ha pÄverkat de anstÀlldas arbetssituation i nÄgon högre grad. Studien belyser olika faktorer som bidragit till den upplevelsen.

Förhandlingsplanering i realiteten : En fallstudie över Annedals planeringsprocess

Denna studie Àmnar undersöka hur den reella makten över ett omrÄdes fysiska utformning kan konstrueras och ta sig i uttryck genom informella nÀtverk och förhandlingsplanering. Resultatet diskuteras sedan utifrÄn ett demokratiskt perspektiv. Undersökningen sker genom att med kvalitativa metoder undersöka den planeringsprocess som skulle leda fram till Annedal, ett pÄgÄende nybyggnadsprojekt i Stockholms kommun. Den huvudsakliga kÀllan till empiriskt material har varit genom intervjuer och samtal med personer som varit centrala aktörer inom Annedals planeringsprocess. Undersökningens empiri analyseras genom de teoretiska begreppen governance och rationalitet för att undersöka de nÀtverk inom vilka makten över kommunens fysiska utformning kan konstrueras, samt hur rationalitet anvÀnds som ett verktyg för att forma det fysiska rummet.

En studie om beslutsprocesser : Konsten att fatta beslut i en komplex verklighet

Beslutsprocesser Àr ett vanligt Äterkommande inslag i varje mÀnniskas liv. Att fatta ett beslutÀr ocksÄ nÄgot som inte helt sÀllan Àr förknippat med vissa svÄrigheter. Olika krav pÄbeslutsfattaren Àr ofta nÀrvarande, och kravet att handla rationellt Àr inte ovanligt. Men vadinnebÀr det egentligen att vara rationell eller irrationell? För att försöka förstÄ oss pÄbegreppen och helheten i beslutsprocessen har vi genomfört tre olika empiriskaundersökningar.

Skola + ideologi = sant? : en ideologikritisk analys av lÀroplanen för den svenska gymnasieskolan

Syftet med föreliggande studie Àr att belysa de normer, vÀrden och kunskaper som uttrycks i GY11, den svenska gymnasieskolans lÀroplan. Studien anvÀnder sig av en ideologikritisk analys, vars avsikt Àr att ge en fördjupad förstÄelse för samhÀllet genom att avslöja falska beskrivningar av och uppfattningar om makt och verklighet. Med utgÄngspunkt i den prövande tesen att lÀroplanen som dokument stÄr under inflytande av det omslutande samhÀllets idéer och materiella förhÄllanden lÀses och förstÄs GY11 i relation till teorier om rationalitet, kontroll och individualisering. Analysen visar att GY11 i flera avseenden bÀr drag av en nyliberal ideologi och bekrÀftar stora delar av den samhÀllskritik som formulerats av den kritiska skolan och av individualiseringsteoretiker. Det teoretiska ramverket anlÀgger Àven ett praktiskt perspektiv med begreppen techne, episteme och fronesis, vilka fungerar som referenspunkter i diskussionen kring kunskapers och handlingars legitimitet i enlighet med samhÀllets dominerande rationalitet.

Kollektivavtal och de mÀnskliga rÀttigheterna i Sverige

Uppsatsen utgÄr frÄn det moderna samhÀllets tro pÄ den rationella individen och pÄ en liberal frihetskatalog bestÄende av sÄvÀl ekonomiska, sociala, kulturella rÀttigheter och medborgerliga, politiska rÀttigheter. UtifrÄn denna teoriram belyser uppsatsen hur vi kan förstÄ kollektivavtalens rationalitet och funktion samt kopplar dessa till de mÀnskliga rÀttigheterna. Ett kollektivavtals huvudsakliga syfte och rationalitet kan kort beskrivas som att det reglerar arbetsmarknaden utan statligt inflytande och pÄ en sÄdan nivÄ att sÄvÀl kapitalismen som arbetskraften ges en möjlighet att överleva, reproducera sig och bli starkare. Genom att detta sker utan statliga ingripande sÄ riskerar inte heller staten att drabbas negativt vid missnöje med anstÀllnings och arbetsvillkoren, men fÄr ÀndÄ in de skattemedel som behövs för att fylla den liberala frihetskatalogen med ett sÄdant innehÄll att de mÀnskliga rÀttigheterna kan hamna pÄ en hög nivÄ..

1 NĂ€sta sida ->